Ravnokljuni cvetožer* (Anthonomus (Furcipes) rectirostris)

  • Domov
  • Ravnokljuni cvetožer*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Anthonomini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, logi, mejice, sadovnjaki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: rjavo obarvani, s širokim, cikcakastim temnim vzorcem na pokrovkah. Rilček je precej dolg, rahlo navzdol ukrivljen (skoraj raven), tipalnice so nameščene nekje na polovici rilčka in so rumenkastorjave s temnejšimi, betičastimi konicami. Oprsje je ozko stožčasto, pri glavi močno zoženo, rjavo, prekrito s tremi pasovi rumenkastih dlak. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, temnorjavo obrobljen. Pokrovke so rjave ali rumenorjave, z osrednjim temnim širokim prečnim pasom, ki je globoko nazobčan, nad njim in pod njim sta mnogo svetlejša pasova, zadnji del pokrovk je spet nekoliko temnejši (vzorec močno variira, pogosto je pri samicah zabrisan, neizrazit). Noge so rumenorjave, sprednja stegenca so krepka, z 2 zobcema (en je dolg, krepak, drug je manjši), sprednje goleni so z notranje strani na bazalnem delu močno udrte.

 

Obnašanje in razvoj: za razliko od večine cvetožerjev (Anthonomus), se ličinke te vrste ne razvijajo znotraj cvetnih popkov, ampak v semenu koščičnatih dreves iz rodu Prunus (češnja, čremsa, rešeljika, višnja). V sadovnjakih z višnjami in češnjami lahko zato povzroči resno škodo. Odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, druga generacija se pojavi julija in prezimijo kot odrasli v tleh. Hranijo se z listi in poganjki čremse, češnje in rešeljike, obžirajo tudi cvetove.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): brestov cvetožer (Anthonomus ulmi) - glogov cvetožer (Anthonomus pedicularius) - jabolčni cvetožer (Anthonomus pomorus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti