Črnopasasta pajkolovka* (Anoplius viaticus)

  • Domov
  • Črnopasasta pajkolovka*

Družina: pripotne ose (Pompilidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: sončna in odprta peščena mesta, robovi gozdov v ričevnatih predelih, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, bleščeče črno obarvani, le prvi trije segmenti na zadku so opečnordeči in črno pasasto obrobljeni. Glava je široka z velikimi očmi, tipalnice so nitaste, pogosto spiralasto zvite pri vrhu, ne presegajo oprsja. To je krepko, skoraj v celoti golo, kvečjemu poraslo s kratkimi dlačicami. Krila so prosojno temna, dobro ožiljena, ob robovih pogosto temnejša. Zadek je precvej krepak, podolgasto valjast, v sprednjem in zadnjem delu zožen. Oranžne lise na sprednjem delu zadka so izrazite od strani, po zgornji strani je spodnja v srednjem delu pogosto zabrisana in izrobljena. Noge so črne, le stegenca zadnjih nog so z notranje strani včasih rdečkaste, na koncu goleni so z notranje strani daljši trni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavijo nekje aprila in se dokaj hitro parijo. Samčki kmalu poginejo, samice pa začnejo kopati rove v peščena in sončna mesta, v katerih nato prezimijo. Pojavijo se spet aprila naslednje leto, ko ustvarijo zarod. Pri tem lovijo večje talne pajke, ki jih omrtvičijo s pikom. Pri tem plenjenju se pogosto zgodi, da si samice plen med seboj kradejo, pri čemer lahko pride do srditih bojev med obema. Zmagovalka nato plen zvleče do ustreznega mesta, kjer izkoplje rov in vanj zvleče pajka. Nanj nato izleže jajčece, vhod v gnezdo pa za sabo nato zadela. Kmalu se izleže ličinka, ki začne počasi žreti pajka. Ko zmanjka hrane, se obda s kokonom in preide v fazo mirovanja. Nekja v začetku poletja se zabubi in se nekje v sredini oz. ob koncu poletja izleže kot odrasel osebek. Samice imajo želo, s katerim lahko boleče pičijo, imajo pa tudi krepke čeljusti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečerita pripotna osa* (Anoplius infuscatus) - obrobljena pripotna osa* (Anospilus orbitalis) - rombasta pajkova osa* (Eoferreola rhombica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti