Rdečetrebušna peščinarka* (Andrena ventralis)

  • Domov
  • Rdečetrebušna peščinarka*

Družina: peščinske čebele (Andrenidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: sončna mesta, svetli obrečni logi, grmišča, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po rdečerjavih lisah na bočnem delu zadka. Glava je široka, črna, delno porasla s svetlimi dlakami, oči so velike, črne, ob straneh s tipalčno brazdo (značilnost roda). Oprsje je prav tako črno, po zgornji strani večinoma golo in bleščeče, skoraj gladko, ob straneh je poraslo z belkastimi dlakami. Krila so rahlo rjavkasta, sicer prosojna, pterostigma je ozka, rjavkasta. Zadek je črn in kontrastno ozko belo pasast, po spodnji strani rdečerjav, pogosto rdečerjavo lisast tudi po bočni strani (trikotne lise). Noge so črne, porasle z belkastimi (svetlimi) dlakami.

 

Samec: prepoznaven je po bledorumenkasti nadustni ploščici (clypeus), ki ima dve drobni črni piki, obroblja jo gosta serija dolgih, belih dlak. Telo je črno, le zadek je po trebušni strani rdečerjav (manj kot pri samici). Oprsje je gosteje poraslo s svetlimi dlakami, prav tako rob zadka, ki ima manj izrazite bele pasove.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri ostalih peščinarkah (Andrena spp.). Odrasli so aktivni nekje od marca do maja, pojavljajo se v eni generaciji. Samice nabirajo pelod za svoj zarod večinoma na vrbah (Salix spp.). Gnezda (rove) izkopljejo v plitva, peščena mesta, občasno na obrežju rek in na peščenih predelih v obrečnih logih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bledoustna peščinarka* (Andrena labialis) - grabljiščna peščinarka* (Andrena hattorfiana) - bluščeceva peščinarka* (Andrena florea) - peščinarka* (Andrena rosea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti