Rumenkasti mušji hrošč* (Malthinus flaveolus / M. punctatus )

  • Domov
  • Rumenkasti mušji hrošč*

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, mladi gozdni sestoji, grmišča, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zelo vitko, z značilnima rumenima lisama na konicah pokrovk. Glava je pri očesnem delu močno razširjena (ipsilonasta oblika), zato so oči navidezno izbuljene, sprednji del glave je rumen, zadnji del je bleščeče črn in izrazito drobno jamičast. Za rod Malthinus je značilen zobec na notranji strani čeljusti. Tipalnice so nitaste, dokaj dolge, v spodnjem delu umazano rumenkaste, sicer temne. Oprsje je rumenkasto ali rumenorjavkasto, skoraj tako dolgo kot široko, v spodnjem delu ob straneh rahlo navzven štrleče, rumenkasto, večinoma s temno osrednjo liso, ki je pogosto razcepljena, a nikoli deljena v dve ločeni črti, kvečjemu v dve piki. Ščitek (scutellum) je rumen. Pokrovke so rumenorjave, v zgornjem in spodnjem delu temnejše, ozko podolgaste, mnogo krajše od zadka. Pri smacu je zadnji členek zadka ob straneh zapognjen navznoter. Noge so rumene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo predvsem na mladih drevesih in grmih nekje od maja do avgusta. So dokaj pogosti, a ker so majhni in živijo skrito, jih navadno prezremo. Hranijo se z nektarjem, pelodom in včasih z majhnimi žuželkami, kot so listne uši (Aphididae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikčasti mušji hrošč* (Malthinus seriepunctatus) - temni mušji hrošč* (Malthinus balteatus) - rjavkasti mušji hrošč* (Malthinus facialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti