Razmaknjenotipalčna steničja muha* (Eliozeta helluo)

  • Domov
  • Razmaknjenotipalčna steničja muha*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: sončna in bolj suha mesta, suhi travniki, obronki mejic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je široka, rumenkasta, z velikimi, rdečimi očmi (te so pri samcih zbližane), med katerimi poteka vzdolžna čelno-temenska črta. Tipalnice so betičaste, na bazi so med seboj razmaknjene, podaljšane v nitaste ariste. Oprsje je umazano rumeno do okrasto, raztreseno ščetinasto, s po dvema osrednjima rjavkastima pasovoma, ki se končata takoj za šivom ter obstranskima pasovoma, ki se začneta nad šivom. Ščitek je velik, rumenkast ali sivorjav. Krila so prosojna, na bazi rumenkasta, haltere so velike, polkrožne in rumenkaste. Zadek je večiji del ali v celoti rumen ali rumenorjavkast, zadnji segmenti so lahko tudi sivi, pogosto s temnejšo vzdolžno črto na sprednjem delu ter z veliko, trikotno liso na zadnjem delu (obarvanost močno variira!), robovi segmentov porasli s togimi, štrlečimi ščetinami, osrednji deli segmentov so pri samcih porasli s prileglimi dlakami (pri zelo podobni Clytiomya continua so sredinske dlake na segmentih samcev štrleče). Noge so črne, ščetinaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do septembra, z viškom v juniju. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Samice odlagajo jajčeca na telesa talnih stenic (Cydnidae). Ličinke parazitirajo znotraj telesa gostiteljice, dokler je ne izžrejo, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zbližanotipalčna steničja muha* (Eliozeta pellucens) - steničja muha* (Clytiomya continua).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti