Krvavordeči vitki kozliček* (Anastrangalia sanguinolenta)

  • Domov
  • Krvavordeči vitki kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: suha travišča, sončna mesta v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po karminasto- do rjavordečih pokrovkah. Telo je vitko, črno, glava in oprsje sta drobno jamičasta, porasla z rumenkastimi, ščetinastimi dlakami. Tipalnice so črne, dolgočlenaste, segajo nekje do sredine pokrovk. Oprsje je podolgasto zvonasto, na spodnjem delu ob straneh kratko trnato razširjeno, tako dolgo kot široko. Pokrovke so ozko podolgaste, ob straneh ravne, na koncu rahlo razmaknjene, porasle s črnimi dlakami, konice so zabrisano temne. Noge so dolge, vitke, črne.

 

Samec: je manjši od samice. Pokrovke so rumenorjave, proti spodnjemu delu izraziteje zožene in krajše od zadka, konice pokrovk so jasno črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu od konca maja vse do septembra. Zadržujejo se na različnih cvetovih, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem ter se tudi parijo. Ličinke živijo v odmrlem lesu iglavcev. Vrsta je pogostejša v zahodni Sloveniji v montanskem in subalpinskem pasu, drugje je redka.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnorobi vitki kozliček* (Anastrangalia dubia) - gorski vitki kozliček* (Anastrangalia montana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti