Okrasti vitki rilčkar* (Lixus (Compsolixus) ochraceus)

  • Domov
  • Okrasti vitki rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Lixini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-13 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: logi, gozdni robovi, ruderalne površine, grmičevja, njive, predvsem tam, kjer rastejo križnice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, od strani nekoliko sploščeno, temno, prekrito z rumeno- do rdečerjavimi luskicami in širokim bledorumenim ali belkastim obrobnim pasom. Glava je drobna, pod očmi krpata, na temenu s komaj vidno jamico, podaljšana v srednje dolg, rahlo navzdol ukrivljen rilček, ki je na bazi rjavkasto poprhnjen, sicer temen. Oči so temne, skoraj ploske, ne izstopajo iz glave. Tipalnice so sivkasto poprhnjene, na vrhu nekoliko odebeljene. Oprsje je podolgasto kvadratasto, pri glavi zoženo in ob straneh nekoliko vdolbeno, grobo plitvo jamičasto, svetla obroba je v sredini nekoliko razširjena. Pokrovke so ozko kvadratasto podaljšane, v osnovi temne, sicer rjavkasto poprhnjene, ob straneh z vzdolžnim pasom, ki obsega 2 liniji, na konicah plitvo izrobljene, s kratkimi topimi konicami (mukro). Noge so sivkaste, pokrite z rjavkastimi luskicami, stegenca so nekoliko odebeljena, brez izrazitih trnatih izrastkov na notranji strani, kaveljčki so pri vrhu med seboj zrasli.

Vrsto je težje prepoznati, ko luskice odpadejo in obarvanost zbledi!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večinoma od maja do avgusta. Večinoma se zadržujejo na različnih križnicah (Brassicaceae), s katerimi se tudi hranijo. Ličinke živijo na gostiteljskih rastlinah, včasih lahko povzročijo škodo na posevkih zelja in redkvic.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): belorobi vitki rilčkar* (Lixus albomarginatus) - jamičasti vitki rilčkar* (Lixus juncii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti