Vpadljiva glavnikarica* (Ctenophora fastuosa)

  • Domov
  • Vpadljiva glavnikarica*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 21-24 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli logi, poplavni gozdovi z bujno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej velika, robustna, na prvi pogled spominja na zelo veliko košeninarico (Nephrotoma spp.). Glava je drobna, ob očeh črna, sicer rumenkasta. Tipalnice so črne, kratke, nitaste, kratko resaste. Oprsje je krepko, rumeno ali oranžno(rumeno), s tremi širokimi, vzdolžnimi, črnimi pasovi (osrednji je dvignjen nad stranska). Ščitek (scutellum) je črn, z dvema velikima rumenima pikama. Krila so ozka, prosojna, z veliko, zaokroženo temno liso ob konicah (te so prosojne), ki obdaja rumenkasto pterostigmo in rumenkastim kostalnim delom. Zadek je dokaj dolg in krepak, rumen do oranžnorumen, z osrednjim, širokim črnim pasom in črno obrobljenimi členki, zadnji del zadka z leglico je črn. Noge so dolge, vitke, stegenca so oranžnorumena s črnimi konicami, zadnje goleni so temne s širokim osrednjim belim pasom, stopalca so temna.

 

Samec: podoben je samici, od katere se loči po večjih, češljasto nacepljenih tipalnicah. Črn vzorec na zadku je večinoma širši, z več stranskimi linijami. Konica zadka je črna in betičasto odebeljena v kompleksen spolni aparat.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je sicer v Evropi splošno razširjena, a je povsod precej redka, tudi v Sloveniji. Odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, večinoma se zadržujejo v gosti podrasti. So okorni letalci in po obarvanosti posnemajo ose (mimikrija), a so popolnoma nenevarni. Hranijo se z nektarjem. Ličinke verjetno živijo v tleh in se hranijo s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisana glavnikarica (Ctenophora ornata) - krasna glavnikarica* (Ctenophora festiva) - čeljastoroga glavnikarica* (Ctenophora pectinicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti