Črna sabljarica* (Tanyptera atrata)

  • Domov
  • Črna sabljarica*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-22 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: nekoliko vlažnejši gozdovi, senčni logi, grmičevja, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej velika, robustna, zaradi sabljasto podaljšane leglice močno spominja na nekatere najezdnike (Ichneumonidae). Telo je bleščeče črno, le stegenca nog so oranžnorumena do oranžnordeča, večinoma prvi trije segmenta zadka prav tako. Tipalnice so kratke in nitaste, nazobčane, črne ali delno oranžne, 3. členek je ozek in zelo dolg. Oprsje je krepko, gladko, z bledorumenimi lisami pri bazi kril. Ščitek (scutellum) je umazano belkast. Krila so prosojna, s krepkim, rumenkastim kostalnim delom in temno, ozko pterostigmo. Zadek je nekje pri 3. segmentu odebeljen, nato se proti koncu naglo koničasto zoži (včasih je upognjen v značilno škorpijonasto držo), leglica je dolgo koničasta. Stegenca nog so v celoti oranžna do oranžnorumena, goleni so večinoma temne, redkeje tudi oranžnorumene, stopalca so temna - obrtec (trohanter - predčlen stegenc) je rdeč ali rumen.

 

Samec: podoben je samici, od katere se loči po izrazito pernato nacepljenih tipalnicah, ki so pogosto rumenkaste. Oprsje je črno, občasno rumeno obrobljeno. Zadek je oranžen do oranžnorumen, z osrednjo črno linijo, ki je lahko različno odebeljena, pogosto prekinjena. Konica zadka je črna, betičasto odebeljena v kompleksen spolni aparat.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do sredine junija, zadržujejo se v nizki podrasti, saj so dokaj slabi in okorni letalci. Samice s pomočjo dolge leglice izležejo jajčeca v razpoke lubja podrtih ali odmrlih dreves, kjer se nato razvijajo njihove ličinke in se hranijo z razapdajočim lesom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnočlenkasta sabljarica* (Tanyptera nigricornis) - čeljastoroga glavnikarica* (Ctenophora pectinicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti