Meglenolisasti kozliček (Leiopus nebulosus)

  • Domov
  • Meglenolisasti kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni listnati gozdovi, predvsem bukovja in bela gabrovja v gričevnih predelih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kremasto- do sivorjavo s temnejšimi lisami na pokrovkah in oprsju. Glava je rjava, navzdol obrnjena. Tipalnice so zelo dolge, do 1.5x daljše od telesa, členki so dolgi, od 3. členka naprej so v spodnjem delu rdečerjavi, v zgornjem delu temni do skoraj črni. Oprsje je prečno kvadratasto (širše kot je dolgo), ob straneh koničasto razširjeno, trnato grbičasto, temno- ali sivorjavo. Pokrovke so podolgaste, pri dnu kratko koničaste, gosto porasle s kremastimi dlakami, v osrednjem delu navadno s širokim, prečnim temnim pasom, v ramenskem delu z lisastim vzorcem, konice pokrovk so temno lisaste. Noge so precej krepke, stegenca so nekoliko odebeljena, sivkasta s svetlo liso, goleni so v sprednjem delu rumenkaste, v zadnjem delu temne, stopalca so temna.

Šele nedavno so strokovnjaki ločili od tipske vrste še vrsto Leiopus linnei, ki se med seboj razločno ločita le po morfologiji spolnega aparata.

 

Obnašanje in razvoj: gozdna vrsta, ki se pojavlja od maja do avgusta, predvsem na hlodih in podrtih deblih v sončnih dneh. Ličinke se razvijajo pod lubjem starih in podrtih dreves ali v beljavi posušenih vej in tanjših debel mnogih listavcev. Razvoj ličink in bub traja do 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni čopasti kozliček* (Pogonocherus fasciculatus) - sivkasti dolgorogi kozlič* (Acanthocinus griseus) - marmornati trnatoprsi kozliček* (Aegomorphus clavipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti