Širokoglava vitka čebela* (Halictus maculatus)

  • Domov
  • Širokoglava vitka čebela*

Družina: vitke čebele (Halictidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, zelenice, okrasni vrtovi s cvetočimi rastlinami, odprta peščena in sončna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: vitka, črno obarvana. Glava je precej široka, skoraj kvadratasta, z zgornje strani rahlo jamičasto sploščena. Tipalnice so črne, dokaj kratke. Oprsje je večinoma golo, le ob straneh poraslo s svetlejšimi dlakami. Krila so prosojna, pterostigma je rumenkastorjava, ozka. Zadek je vretenast, črn, segmenti so na spodnjem (apikalnem) delu (!) v pasovih obrobljeni z belimi dlakami, ki so v sredini pogosto prekinjeni. Noge so črne, zadnje so nekoliko bolj ploske, srednje in zadnje goleni ter stopalca so porasla z rumenkastimi dlakami. Zadnji segment zadka ima plitvo brazdo (!).

Rod Halictus je zelo podoben rodu Lasioglossum, ki pa se loči po tem, da so segmenti zadka v pasovih porasli na vrhnjem (bazalnem) delu.

 

Samec: podoben je samici, le da ima nekoliko manjšo in bolj zaokroženo glavo, frontalni del glave je porasel z belimi dlakami, nadustna ploščica (klipeus) je svetla. Tipalnice so nekoliko širše in precej daljše kot pri samici. Stegenca nog so črna, goleni in stopalca so rumenkasta, skoraj gola.

 

Obnašanje in razvoj: samice, ki prezimijo, se pojavijo v aprilu, samci šele julija in letajo nekje do oktobra. Eusocialna vrsta čebele, ki gnezda (rove) izkoplje v peščena ali rahla tla, večinoma posamična ali pa so gnezda agregirana v manjših oz. večjih (tudi nad 100) kolonijah. Gnezdo ima več kamric, ki jih samica izkoplje tudi do 10 cm globoko v tla, jih zapolni s pelodom in vanje izleže jajčeca ter jih na koncu zadela. Iz prve generacije se izležejo večinoma delavke, v drugi generaciji se pojavijo samice in samci, ki se parijo. Včasih lahko po več samic oskrbi isto gnezdo. Pogosto jih parazitirajo različne krvave oz. kukavičje čebele (Sphecodes spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrste iz rodu Lasioglossum in nekatere manjše peščinske čebele (Andrenidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti