Nenavadna sneženka* (Cantharis paradoxa)

  • Domov
  • Nenavadna sneženka*

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: precej redko, lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovne mejice, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, skoraj v celoti črno, le rob oprsja je oranžen do oranžnorumen. Glava je črna, le pipalke in del čeljusti je včasih rumenkast. Tipalnice so nitaste, v celoti črne, 2. členek je rahlo krajši kot 3. členek. Oprsje je ob straneh izrazito zaokroženo (pri zelo podobni C. obscura sta robova bolj ravna), s črno osrednjo liso (rahlo spominja na peščeno uro), rob je rumenkast ali oranžen. Pokrovke so ob straneh ravne, v ramenskem delu rahlo dvignjene, črne, raztreseno porasle s kratkimi, bleščečimi laski. Zadek je črn, ob straneh so segmenti oranžnorumeno obrobljeni.

Od zelo podobnih vrst C. obscura in C. liburnica se loči najbolje po spolnem aparatu: stranska robova dorzalnega ščita na zadnjem tergitu zadka sta vzporedna, konica ščita je izrazito izrobljena, parameri (cerkasta podaljška) sta mnogo krajši od dorzalnega ščita in skriti pod njim.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do maja, pogosto posedajo po cvetovih. Plenijo manjše žuželke, hranijo se tudi z nektarjem in pelodom. Samice odlagajao oplojena jajčeca v tla, iz njih se izležejo predličinke, ki se nekje po 12. dneh levijo v prave ličinke. tudi one plenijo manjše žuželke, predvsem listne uši. Prezimijo kot ličinke in se zgodaj spomladi zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Liburnijska sneženka* (Cantharis liburnica) - oranžnovrata sneženka (Cantharis obscura) - kratkočlenasta sneženka* (Cantharis pulicaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti