Belopegasti pelinčkar* (Adosomus roridus)

  • Domov
  • Belopegasti pelinčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Cleonini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9.5-16 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: ruderalne površine, grmovni kraji, visoko steblikovje ob gozdnih robovih

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: veliki, kompaktni rilčkarji z raztresenimi gladkimi bradavičkami po marmoriranem oprsju in pokrovkah. Glava je drobna, rilček je krepak, širok, srednje dolg, rahlo navzdol upognjen, pretežno temnorjav, tipalnice so prelomljene, na koncu betičaste, sivkaste. Oprsje je podolgasto zvonasto, v zgornjem delu ravno odrezano, v spodnjem rahlo koničasto, temnorjavo do skoraj črno, s svetlejšimi lisami, grobo bradavičasto. Pokrovke so podolgaste, z vzporednima robovoma, proti koncu se počasi koničasto zožijo, večinoma temno- ali sivorjave ter s svetlolisastim vzorcem, prekrite z gladkimi, temnimi bradavicami. Noge so sivo- do temnorjave, krepke, predvsem stegenca, ki so kijasto odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo dokaj skrito med vegetacijo, pogosto jih najdemo na vratiču (Tanacetum spp.), pelinih (Artemisia spp.) in nekaterih drugih nebinovkah (Asteraceae). Pojavljajo se od maja do začetka septembra, hranijo se z rastlinskimi poganjki, listi in cvetovi omenjenih rastlin. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo s koreninicami rastlin. Ponekod v Evropi je na seznamu ogroženih vrst.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetli bradavičkar* (Cyphocleonus achates) - razbeljeni bradavičkar* (Cyphocleonus dealbatus) - osatov rilčkar (Cleonis pigra).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti