Črtasti lepenec* (Galerucella (Neogalerucella) lineola)

  • Domov
  • Črtasti lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Galeruciinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-6 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, jelševja, vrbovja, grmičevja na bolj močvirnih tleh

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je drobna, črna, v sprednjem delu rumenorjava, oči so črne in nekoliko izbuljene. Tipalnice so rumenkaste, prvi členek je večji del črnikast, ostali členki so le delno črnikasti (le redko so tipalnice skoraj v celoti temne), kijasto odebeljeni. Oprsje je prečno kvadratasto, krajše kot je široko, na zunanjih robovih koničasto, proti vrhu in dnu zoženo, okrasto- ali temnorjavo, v sredini s črno liso, ki se lahko razteza po večjem delu oprsja. Ščitek (scutellum) je običajno črn. Pokrovke se prosti spodnjemu delu nekoliko razširijo, nato se zaokroženo zožijo, v osrednjem delu z ostrim robom, fino drobno jamičaste in prileglo kratkodlakave, rumenorjave, pogosto večji del črnikaste ali so črne lise v ramenskem delu. Noge so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila pa vse do prvega mraza. Večinoma se zadržujejo na grmih in drevesih, kot so različne jelše (Alnus spp.), vrbe (Salix spp.), leska (Corylus avellana) in črni topol (Populus nigra). Ličinke so umzano olivne barve s črnimi pasovi in lisami ter veliko, črno glavo. Hranijo se z listi omenjenih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnorobi krvenkin lepenec (Galerucella calmariensis) - mali krvenkin lepenec* (Galerucella pusilla).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti