Četverolisi blatni potapnik* (Ilybius quadriguttatus)

  • Domov
  • Četverolisi blatni potapnik*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Agabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11.5 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, vodni kanali, mrtvice, plitvejše mlake in ribniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, hidrodinamično, nebleščeče črno. Glava je polkrožna, temna, le na zadnjem delu sta dve črnordeči lisi, oči so nameščene obstransko, črne. Tipalnice so nitaste, rumenkaste. Oprsje je široko, na sprednjem delu na obeh straneh rahlo koničasto štrleče, gladko. Ščitek (scutellum) je droben, polkrožen. Pokrovke so ovalne, proti dnu koničaste, gladke, nebleščečo črne, le ob robovih široko ali zelo ozko, rdečerjavo obrobljene, na konicah s po dvema manjšima prečnima rumenorjavima lisama. Zadnji segment (sternit) je pri samcih neizrazito gredljast, pri samicah brez gredlja, v zadnjem delu rahlo strehasto privzdignjen. Noge so rumenkaste ali rjave, zunanji krempeljc prednjih nog ima pri samcih kratek trn, pri samicah je zunanji kremljec za 1/3 krajši od notranjega, izrazito ukrivljen.

Vrste znotraj rodov Ilybius in Agabus so si med seboj zelo podobne in jih je na terenu zelo težko med seboj ločiti! Razločevalni znaki so pogosto na trebušni strani telesa!

 

Obnašanje in razvoj: eden večjih predstavnikov rodu Ilybius. Odrasli se pojavljajo večji del leta in so plenilci različnih vodnih živali. V času parjenja vsaj samice pogosto letajo pri iskanju primernih vodnih habitatov za zarod. Ličinka je podolgasta, močno segmentirana, rjavkasta s svetlimi lisami, s krepko glavo in močnimi čeljustmi, proti koncu zadka zožena in z dvema nitastima izrastkoma na zadnjem segmentu. Tudi ona pleni različne vodne živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črni blatni potapnik* (Ilybius ater) - bleščeči blatni potapnik* (Ilybius aenescens) - številne vrste rodu Agabus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti