Balkanski obrežnik* (Paederus balcanicus)

  • Domov
  • Balkanski obrežnik*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Paederinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: slabo poznana

Življenjski prostor: zamuljena in delno prodnatna obrežna tla, močvirni predeli, poplavni logi (?)

Ogroženost vrste: ogroženost vrste ni znana

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna pisanemu obrežniku* (Paederus riparius), od katerega se loči po sledečih znakih: glava je razločno trapezoidna (v očesni regiji razširjena, v spodnjem delu zožena - pri P. riparius so robovi glave ob očeh skoraj vzporedni, zato je videti bolj kvadratasto do okroglasto) - oprsje se v spodnjem delu močneje zoži kot pri P. riparius - pokrovke so fino drobno jamičaste, razdalje med jamicami so razločno večje kot je širina jamic (pri P. riparius so pokrovke bolj grobo in gosteje jamičaste, razdalje med jamicami so tako dolge kot je širina jamic ali celo krajše).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do avgusta, pogosto se zadržujejo na peščenih in zamuljenih obrežjih stoječih voda ali na obrežjih rek. V nevarnosti lahko izločijo smrdljivo in strupeno snov - pederin. So plenilci manjših nevretenčarjev.

Razširjenost vrste tako v regiji, kot v celotni državi, je slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisani obrežnik* (Paederus riparius) - okrogloprsi obrežnik* (Paederus littoralis) - kratkonogi obrežnik* (Paederus brevipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti