Dvozoba ploskarica* (Pygolampis bidentata)

  • Domov
  • Dvozoba ploskarica*

Družina: roparske stenice (Reduviidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-16 mm

Razširjenost: zelo redko (?)

Življenjski prostor: travniški robovi, grmovna mesta, robovi gozdov in makadamskih poti

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ozko podolgasto, močno sploščeno, sivorjavo. Glava je ozka, v sprednjem delu trikotno koničasto podaljšana, oči so obstranske, rahlo izbočene. Tipalnice so prelomljene (spominjajo na par lovilnih nog), bazalni členek je odebeljen. Oprsje je ozko podolgasto trapezasto, z neizrazitimi, polkrožnimi lisami, v sprednjem delu na spodnji strani s po enim trnatim izrastkom na vsaki strani, v spodnjem delu po zgornji strani grbasto dvignjeno. Pokrovke so ozko podolgaste, dobro ožiljene. Zadek je ob straneh širši od pokrovk in jih presega, ob straneh je belo pikast. Noge so vitke, dolge, sivorjave, sprednja stegenca so nekoliko krepkejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki živijo na tleh ali v nizki vegetaciji in živijo precej skrito. Pojavljajo se verjetno nekje od konca aprila do začetka julija. Tako ličinke, kot odrasli osebki, so plenilci manjših nevretenčarjev, večinoma žuželk, ki jih ulovijo s pomočjo prednjih nog in jih ubijejo s pomočjo dolgega kljunca. Razširjenost vrste v regiji je premalo znano.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Goedelijeva roparka* (Nagusta goedelii) - kolenčasta ploskoglavka* (Oncocephalus geniculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti