Pajkova pilonožka* (Priocnemis pertubator)

  • Domov
  • Pajkova pilonožka*

Družina: pripotne ose (Pompilidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: svetli logi, obronki gozdov, sončna in razgaljena mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, črno, le prvi trije segmenti zadka so oranžnordeči. Glava je trikotna z velikimi, črnorjavimi očmi, frontalni del je porasel s štrlečimi dlakami, sicer je glava skoraj gola. Tipalnice so nitaste in dokaj dolge, črne členki so rahlo sploščeni. Oprsje je dokaj veliko, po zgornji strani večinoma gladko. Krila so rahlo dimasta, s krepkimi žilami in neizrazito, temno pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu močno zožen, sicer napihnjen, pogosto srpasto ukrivljen, na koncu koničast, prvi trije segmenti so oranžno -rumeni ali -rdeči, le prvi segment je na bazalnem delu nekoliko črn. Noge so dokaj dolge in krepke, črne, zadnje goleni so po zunanji strani rahlo in fino napiljene do žagaste, pri vseh golenih sta v spodnjem delu po dva daljša stranska trna.

 

Obnašanje in razvoj: o ekologiji in obnašanju vrste je dokaj malo znanega, saj so jo do nedavnega obravnavali z zelo podobno vrsto P. susterai kot eno vrsto P. fuscus. Odrasli se pojavljajo nekje od aprila do julija v eni generaciji. V nekaterih bolj severnih delih Evrope prezimijo kot odrasli. Samice lovijo talne pajke (večinoma Lycosidae in Gnaphosidae), ki jih omrtvičijo in zvlečejo v obstoječe jamice, kamor nato odložijo še jajčece. Ličinka se nato hrani s pajki dokler se ne zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Šusterjeva pilonožka* (Priocnemis susterai) - rdečerjava pajkolovka* (Anoplius infuscatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti