Pisana širokoglavka* (Gonia ornata)

  • Domov
  • Pisana širokoglavka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, mejice, obronki gozdov, travniki, ruderalne površine, cvetoči vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna temni š. g. (Gonia picea), od katere se loči po sledečih znakih: zadek ima v sprednjem delu ob straneh navadno večje rdečerjave ali rumenordeče lise (lahko je večji del zadka rdečerjav), osrednji črni pas je navadno v sprednjem delu zožen - lica (predel med očmi in sprednjim delom glave, dobro vidno od strani) so na najožji točki od 0.75- do skoraj 1-krat tako široke kot obrazni del (pri temni š. g. in prav prav tako zelo podobni rdečeriti š. g.* (Gonia distigiuenda) so 0.5- do 0.75-krat tako široke kot obrazni del) - sprednje obočesne ščetine so pri samcih tanke in večinoma naprej upognjene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo predvsem v sončnih in toplih dneh od aprila do junija. Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke so parazitoidi gosenic nekaterih vrst sovk (Noctuidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečerita širokoglavka* (Gonia distigiuenda) - temna širokoglavka* (Gonia picea) - pasasta širokoglavka* (Gonia vacua).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti