Pisani nepravi podskalnik* (Kishidaia conspicua)

  • Domov
  • Pisani nepravi podskalnik*

Družina: podskalniki (Gnaphosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 4-6.5 mm (samec), 6-11 mm (samica)

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: grmovna in sončna mesta, obronki gozdov z visoko vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je črno z belimi lisami na glavoprsju in zadku. Glavoprsje (prosoma) je vitko, podaljšano, črno (redko tudi rjavkasto), večinoma z osrednjim ravnim belim pasom, ki je mestoma lahko neizrazit. Oči so nameščene na vrhu sprednjega dela glave. Pipalke so črne. Zadek (opistosoma) je ozko ovalen, črn, v sprednjem delu z bolj ali manj podkvasto belo liso ter z dvema ozko jajčastima belima lisama na osrednjem delu. Zadek se konča s štrlečimi, temnimi predilnimi bradavicami. Noge so izrazito kontrastno "pisane", precej dolge, stegenca in goleni sprednjih parov nog ter zadnjih nog so črne, ostali členki so rumenkasti ali rdečkasti, pogosto precej temni ali pa so kontrastno svetli.

 

Samec: podoben je samici, le da je manjši in vitkejši.

Pozor! Vrsta je izredno podobna zebrastim podskalnikom (Aphantaulax spp.), ki pa nimajo črnih goleni in imajo na zadku pogosto po dva para belih lis!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh nekje od maja do avgusta. Pogosto si spletejo prečne, enostavne mreže na listih dreves in grmovnic, kjer ždijo v zasedi na plen, zelo radi se tudi sončijo z iztegnjenimi nogami. Poleg žuželk pogosto uplenijo tudi druge pajke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trolisi zebrasti podskalnik* (Aphantaulax trifasciata) - peterolisi zebrasti podskalnik* (Aphantaulax cincta) - temni zebrasti podskalnik* (Aphantaulax seminigra).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti