Semaforska dolgonoga muha* (Poecilobothrus nobilitatus)

  • Domov
  • Semaforska dolgonoga muha*

Družina: dolgonoge muhe (Dolichopodidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: v bližini stoječih voda, obrežna vegetacija, grmišča, mejice, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: prepoznaven po belih konicah kril in kovinsko zelenem oprsju. Glava je široka, svetla, oči so mavrično zelene in med seboj razmaknjene. Oprsje je gladko, po zgornji strani kovinsko zeleno z rahlo bakrenastim leskom (predvsem v osrednjem delu), ob straneh sivkasto, z dvema linijama akrostihalnih ščetin. Krila so dokaj široka (loputasta), v zadnjem delu dimasta do rahlo črnikasta in z izrazito mlečnobelimi konicami. Zadek je po zgornji strani enako obarvan kot oprsje, spodaj je sivkast. Konica zadka (zadnji segment) je spodvihana in jo tvori kompleksen spolni organ. Stegenca in goleni nog so večji del rumenkaste do rdečkaste, stopalca so temna.

 

Samica: od samca se razlikuje po tem, da krila niso "pisana" in imajo temne konice. Od podobnih vrst jo ločimo po tem, da ima prvi segment tipalnic na vrhu črne dlačice, tipalnice so v celoti črne. Stranski del oprsja (notoplevralni predel) ima temno liso.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do avgusta, najpogosteje ob vodah. Samci imajo kompleksen predparitveni "ples" z razkazovanjem kril, ki jih izmenično razpirajo in z njimi pomahujejo v bližini izbrane samice. Pogosto tudi lebdijo v zraku in so zelo teritorialni do drugih samcev. Lovijo manjše vodne ličinke, kot so ličinke trzač (Chironomidae) in komarjev (Cuculidae), pogosto posedajo na blatnih mestih, včasih celo na vodi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): predvsem vrste rodu Dolichopus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti