Dvopikasti ozki kratkokrilec* (Stenus biguttatus)

  • Domov
  • Dvopikasti ozki kratkokrilec*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Steninae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-5 mm

Razširjenost: lokalno, raztreseno

Življenjski prostor: peščena in rahlo prodnata obrežja stoječih in tekočih voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zelo ozko, nebleščeče črno, hrapavo, z dvema oranžnima oz. rdečkastima pikama na pokrovkah. Glava je drobna, črna, z neizrazitim gredljem, občeljustni tipalnici sta na 1. in delno 2. segmentu rumenkasti (pri zelo podobnem S. comma je večinoma le 1. segment občeljustnih tipalnic rumenkast). Oči so precej velike in izbuljene, črne,  Tipalnice so nitaste, pri vrhu rahlo betičasto razširjene. Oprsje je ozko podolgasto, v spodnjem delu rahlo preščipnjeno, grobo jamičasto. Pokrovke so zelo kratke, dosegajo nekje 1/4 zadka in imajo dve drobni piki (pri zelo podobnem S. comma sta piki večji). Zadek je ozek, dolg, segmenti so pri vrhu nekoliko zoženi, v osrednjem delu gladko bleščeči, ob straneh razločno z ozkim robom. Noge so dolge, vitke, zadnja stopalca so zelo dolga (1. členek je znatno daljši kot zadnji).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do julija, nato še v zgodnji jeseni. Pogosto tekajo z dvignjenim zadkom na peščenih ali rahlo prodnatih nabrežjih ob rekah in stoječih vodah, kjer lovijo drobne nevretenčarje in branijo svoja območja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasti ozki kratkokrilec* (Stenus comma) - rdečkastonogi ozki kratkokrilec* (Stenus guttula) - pegasti ozki kratkokrilec* (Stenus bimaculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti