Mala vretenasta grebačica* (Bembecinus tridens)

  • Domov
  • Mala vretenasta grebačica*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Bembicinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: peščena in sončna mesta, predvsem na obrežjih stoječih voda

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zelo je podobna osam. Telo je vitko, črno, z rumenimi pasovi na zadku. Glava je črna, široka, oči so temne, zelenkasto mavrične. Tipalnice so črne, nitaste, bazalni členek je daljši od ostalih, po spodnji strani rumen. Oprsje je bleščeče črno, skoraj gladko, ozko rumeno obrobljeno v sprednjem delu in z manjšimi rumenimi lisami ob krilih ter z dvema rumenima lisama v spodnjem delu, ki je ozko rumeno obrobljen. Ščitek (scutellum) je polkrožen, črn, z dvema drobnima rumenima lisama. Krila so prosojna, pterostigma ni obarvana. Zadek je podolgast, proti dnu koničast, s prečnimi, neprekinjenimi rumenimi pasovi, ki so v v spodnjem delu ravni, v zgornjem delu ob straneh in na sredini rahlo izbočeni. Noge so rumene s črnimi lisami na golenih, stegenca so po zgornji strani črna.

 

Samec: od samice se loči po tem, da so konice tipalnic na spodnji strani belkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu, pojavljajo se v eni generaciji nekje od junija do avgusta. Samice po parjenju v peščena tla izkopljejo rov s kamrico, v katero najprej idložijo jajčece. Ko se izvali ličinka, jo oskrbujejo z omrtvičenim plenom, to so najpogosteje različne vrste malih škržatkov (Cicadellidae). Gnezda nato zasipajo s peskom, do ličinkine preobrazbe v bubo. Na istem območju lahko gnezdi tudi po več samic. Prezimijo kot bube.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ogrska vretenasta grebačica* (Bembecinus hungaricus) - kljunasta vretenasta grebača (Bembix rostrata) - nekatere vrste pravih os (Vespidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti