Vzorčasti kozorogov kozliček* (Chlorophorus figuratus)

  • Domov
  • Vzorčasti kozorogov kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-13 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: mejice, obronki gozdov, grmovja, ruderlane površine, visoka vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki, temni, z značilno belo risbo na pokrovkah. Glava je drobna, črna, svetlo dlakava, oči so črne. Tipalnice so nitaste, temne, dosegajo nekje sredino pokrovk. Oprsje je jajčasto, ob straneh zaobljeno, pri vrhu in v spodnjem delu zoženo, poraslo z dolgimi, svetlimi dlakami, sicer črno. Pokrovke so podolgaste, nekoliko krajše od zadka, temne, z belkastimi dlakami, ki tvorijo zaokrožen pas v zgornjem delu, ki oklepa belo liso, v osrednjem delu širok prečni pas, tudi konice kril so belodlakave. Noge so dolge, vitke, temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do avgusta, predvsem na cvetovih, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v v lesu odmrlih, še neodpadlih vej različnih listavcev, njihov razvoj traja 2 leti. V Sloveniji velja za splošno razširjeno vrsto, ki pa ponekod upada. Za Prekmurje praktično ni podatkov o pojavljanju.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krojaški kozorogov kozliček* (Chlorophorus sartor) - rumenorogi osati kozliček* (Clytus lama) - navadni osati kozliček* (Clytus arietis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti