Štiripasasta škržatkarka* (Gorytes quadrifasciatus)

  • Domov
  • Štiripasasta škržatkarka*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Bembicinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: sončna mesta, cvetoči travniki, grmovne mejice, obronki gozdov, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, črno, z enako ozkimi rumenimi pasovi na zadku. Glava je črna, nadustna ploščica (klipeus) je rumena. Oči so dokaj velike, temne, pri samcih rahlo zelenkaste s temnimi pikami. Tipalnice so vitke, po zgornji strani črne, po spodnji strani rumene ali oranžne. Oprsje je dokaj krepko, jajčasto, črno, v sprednjem delu ozko rumeno obrobljeno, v osrednjem delu s prečnim rumenim pasom, z rumenimi pikami ob bazalnem delu kril. Krila so rahlo rjavkasta, v območju pterostigme nekoliko temnejša in z modrovijoličastim leskom. Zadek je v sprednjem delu zožen, na koncu koničast, prvi segment je ozko rumeno pasast (pas je v sredini izrazito izrobljen v obliki črke V), dokaj oddaljen od drugega pasu. Noge so po stegnih večinoma črne, preostali deli so rumeni ali oranžnorjavi, včasih črno lisasti.

V tem rodu obstaja več, med seboj zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do avgusta. Samice izkopljejo do 10 cm dolge ozke rove v peščena in suha tla. Rovi se proti koncu navadno usločijo navzgor, ob straneh samica izkoplje še več manjših zarodnih kamric, kamor izleže posamična jajčeca. Kamrice oskrbi večinoma z omrtvičenimi slinaricami (Aphrophoridae), s katerimi se nato hrani ličinka. Odrasli se navadno hranijo z nektarjem in pelodom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): širokopasasta škržatkarka* (Gorytes laticinctus) - rumenopikasta škržatkarka* (Gorytes pleuricinctus) - petpasasta škržatkarka* (Gorytes quinquecinctus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti