Grintovčanka (Halictus scabiosae)

  • Domov
  • Grintovčanka

Družina: vitke čebele (Halictidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-16 mm

Razširjenost: redko?

Življenjski prostor: sončna, topla mesta, travniki, grmovja, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj velika, "čebeljelika". Glava je dokaj velika, temna, porasla z rumenorjavimi dlakami, čeljusti so dokaj krepke. Tipalnice so vitke, črne, dolge kot glava. Oprsje je krepko, široko, črnorjavo, ob straneh poraslo z rumenorjavimi dlakami, v osrednjem delu navadno golo. Krila so nekoliko rjavkasta, krajša od zadka, pterostigma je rumenkasta. Zadek je jajčast, segmenti so večinoma dvopasasti, po spodnjem robu gosto porasli s kratkimi, rumenorjavimi dlakami, pogosto pa še ob zgornjem robu porasli s pasom rumenih dlak. Na konici zadka je vzdolžni gredelj (značilnost roda!). Noge so temne, bolj ali manj porasle z rumenorjavimi dlakami, ki so gostejše na zadnjih nogah in so zato te nekoliko kožuhaste.

 

Samec: vitkejši in nekoliko temnejši od samice. Nadustni del glave (klipeus) je svetel, tipalnice so nekoliko krepkejše in rahlo ukrivljene. Telo je precej črno, zadek je vitek, nekoliko sploščen in rahlo upognjen, segmenti so široko svetlo pasasto obrobljeni v spodnjem delu, zgornji pas je neizrazit. Noge so rumene, le obrtci (coxae) so temni.

 

Obnašanje in razvoj: samice se pojavijo v aprilu, samci nekje v juliju. Prezimijo samice. Vrsta je socialna in gradi gnezda, ki jih uredi v obliki rovo v toplejših in suhih tleh. Gnezda so večinoma skupna in si jih deli več sestrskih samic. V tem primeru si večja med njimi pridobi nadzor nad ostalimi. Njene sestre prinašajo hrano v kolonijo, medtem pa jo ona varuje med morebitnimi plenilci in paraziti. Ko se iz jajčec izleže njeno potomstvo, iz gnezda prežene svoje sestre in uniči njihova jajčeca, vlogo delavk pa prevzamejo njene hčere. Spolno zreli osebki se v gnezdu pojavijo nekje ob koncu poletja. Vrsta se v Sloveniji pojavlja na Primorskem in Štajerskem, drugje je redka.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripasa vitka čebela (Halictus quadricinctus) - šestpasasta vitka čebela* (Halictus sexcinctus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti