Mala stebelna zavrtačica* (Calameuta pallipes)

  • Domov
  • Mala stebelna zavrtačica*

Družina: stebelne grizlice (Cephidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-10 mm

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, obronki mejic, trstičevja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zelo ozko, vitko, podolgasto, bleščeče črno. Glava je črna, "vratni" členek je rumenkast. Tipalnice so vitke, dolge, črne, pri samcih so v zgornji polovici rjavkaste in rahlo betičaste, pri samicah so v celoti črne in enakomerno debele. Oprsje je črno, gladko, golo, pri ščitku kleščasto izbrazdano. Krila so prosojna, rahlo temna, pterostigma in kostalni del sta rumenkasta, v mirovanju so zvita vzdolž telesa. Zadek je vitek, dolg, pri samicah v celoti črn, pri samcih z rumenimi ali rahlo oranžnimi pasovi v osrednjem delu, ki segajo tudi v spodnji del, na zadnjem delu zadka so rumeno pasasti le spodnji členki, bazalni del zadka ima rumenkasto trikotno liso. Samice imajo na koncu zadka koničasto, nazobčano leglico. Noge so rumenkaste ali oranžne, stegenca so črna, pogosto so goleni in členki stopalc črno pasasti na spodnjem robu, zadnje goleni so rumenkaste, le pri dnu črno pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do julija in se večinoma zadržujejo na cvetovih, kjer sesajo nektar. Ličinke se razvijajo kot minerke v steblih večjih trav (Poaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trstna stebelna zavrtačica* (Calameuta filiformis) - rumenorita stebelna zavrtačica* (Calameuta punctata) - razcepljena stebelna grizlica* (Cephus spinipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti