Navadna siva vešča* (Scoparia ambigualis)

  • Domov
  • Navadna siva vešča*

Družina: travniške vešče (Crambidae: Scopariinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: gozdiči, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so podolgasta, ozka, sivkasta ali sivorjava, z bolj ali manj izrazitimi prečnimi pasovi in dvema svetlima črtama (dokaj variabilna!). V diskalnem delu se nahaja neenakomerno nazobčana svetla linija ob kateri je temnejši pas, tudi čez obrobni del kril poteka močno nazobčana in usločena svetla linija, ki omejuje temnejši marginalni del, ob njej je tudi temnejša robna lisa. Marginalni del kril je črtkano vzorčast in resasto dlakav. Zadnja krila so bledo sivorjava, z dvojnim, ozkim robom v marginalnem delu. Tipalnice so dolge, nitaste, svetle s prečnimi črtami, tipalčici sta močno povečani. Noge so belkaste, sprednje so predvsem na stopalcih temno pasaste.

Zanesljiva določitev znotraj skupine Scopariinae vključuje pregled genitalnega aparata obeh spolov!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do julija in se čez dan zadržujejo skriti pod listi dreves ali med vegetacijo. Gosenice so sivkaste ali rdečkaste, s črnimi lisami, skoraj gole in z rjavkasto glavo. Večinoma se prehranjujejo z različnimi listnatimi mahovi, v določeni fazi tudi s stebli zdravilne špajke (Valeriana officinalis).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika siva vešča* (Scoparia subfusca) - črtasta siva vešča* (Scoparia basistrigalis) - lisasta siva vešča* (Scoparia pyralella) - vrste rodu Eudonia.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti