Močevna steljnica* (Meiosimyza rorida)

  • Domov
  • Močevna steljnica*

Družina: steljne muhe (Lauxaniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni in nekoliko vlažnejši gozdovi, poplavni logi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bledo oranžnorumeno z rahlo bleščečim osrednjim delom oprsja (mezonotum). Glava je rumenkasta, ocelarni ščetini (ščetini na temenu, kjer so pikčaste oči) izraščata skoraj iz iste točke in štrlita naprej. Oči so rdeče, dokaj velike. Tipalnice so betičaste, rumenkaste, le pri vrhu nekoliko rjavkaste, ariste (nitasti izrastki) so rahlo dlakave. Oprsje je dokaj veliko, poraslo s serijo osrednjih (akrostihalnimi) ščetin ter z eno osrednjo (dorzocentralno) ščetino pred oprsnim šivom (sutura) in po tremi postsuturalnimi ščetinami. Krila so prosojna, z rahlo rumenkastim odtenkom. Zadek je jajčast, rumenkast. Noge so rumenkaste, na sprednjih stegencih se z notranje strani nahaja serija drobnih anteroventralnih zobcev.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do oktobra, večinoma se zadržujejo v nizki vegetaciji, pod listi. Ličinke živijo v odmrlem listju s katerim se tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ploskoglava steljnica* (Meiosimyza platycephala) - vrste iz rodu steljarka* (Sapromyza).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti