Navadni mali plavač* (Hydroporus palustris)

  • Domov
  • Navadni mali plavač*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Hydroporinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, kot so kolesnice, mlake, vodni jarki, mrtvice, tudi počasi tekoči potoki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je hidrodinamične oblike, ovalno, prileglo dlakavo, precej temno, s svetlejšimi lisami na pokrovkah in oprsju, obarvanost močno variira. Glava je polkrožna, ožja od oprsja, rumenorjavkasta, oči so temne, s temno liso ob sprednjem delu. Tipalnice so nitaste, daljše od oprsja, bazalni členki so rumenkasti, ostali so temno lisasti. Oprsje je širše kot je dolgo, prečno kvadratasto, fino drobno jamičasto, ob straneh rahlo konkavno, brez izrazitega dvojnega roba, rumenkasto obrobljeno in s svetlejšima lisama na vsaki strani ob zgornjem delu (lisi se včasih med seboj zlijeta). Ščitek (scutellum) je skrit pod krpatim delom oprsja. Med oprsjem in pokrovkami je ob straneh dobro vidna zožitev. Pokrovke so nekje do spodnje tretjine vzporedne, nato se koničasto zožijo, so temne, v zgornjem delu se nahaja lisast rumenkast vzorec v obliki črke M, na spodnjem delu sta ob robovih na vsaki strani po dve ozki, daljši nazobčani lisi, ki se lahko zlijeta z zgornjo liso. Noge so rumenkaste, stopalca sprednjih nog imajo 3 velike členke, členki zadnjih stopalc so večinoma bolj ali manj enako veliki.

Rod Hydroporus vključuje zelo veliko med seboj podobnih vrst od katerih je H. palustris med pogostejšimi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli prezimijo v tleh v bližini voda in so aktivni že v zgodnjem delu leta, z viškom spomladi in poleti. Navadno se zadržujejo v manjših stoječih vodah, kjer plavajo med vodno vegetacijo ali nad blatnim dnom. Ličinke so plenilke in se pojavijo nekje v aprilu. V vodi se večkrat levijo, dokler se nekje v poznem maju ali juniju ne zabubijo v vlažnih obrežnih tleh, med mahom ali pod kamni. Kot odrasle živali se takoj naselijo v vodi in so dobri letalci. Pogosto jih privabijo nočne luči.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): prikriti mali plavač* (Hydroporus incognitus) - rdečeglavi mali plavač* (Hydroporus erythrocephalus) - črnikasti mali plavač* (Hydroporus nigrita).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti