Travniška oglatoglavka - skupina (Tetramorium caespitum agg.)

  • Domov
  • Travniška oglatoglavka - skupina

Družina: mravlje (Formicidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2.5-4 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: suha in bolj topla mesta, travniki, pod kamni, podrtimi debli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Delavke: drobne, črnorjave. Imajo prepoznavno "kvadratasto" glavo, ki je rahlo hrapava, oči so drobne, tipalnice so rumenkaste. Oprsje je zelo temno, izbrazdano, na redko poraslo s svetlimi ščetinami, na prehodu v zadek je sedlasto izjedeno in s kratkim, štrlečim trnom. Krila niso razvita. Prva členka zadka sta klobčasta, manjša od preostalega dela, ki je napihnjen in koničast, gladek, nekoliko bleščeč, porasel s togimi, svetlimi ščetinami. Noge so rumenkaste, obrtci (coxae) in stegenca so temnejša.

 

Matica: precej velika, z nekoliko povečanim oprsjem in precej velikim zadkom. Obarvanost je bolj temno rdečerjava. Mlade matice so krilate, kraljice (matice z oplojenimi jajčeci) so nekrilate.

 

Samec: podoben je matici, le da ima manjši zadek, je bolj črn in ima razvita krila.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta vrsta, ki gradi mravljišča pogosto pod kamni, lubjem ali drugem materialu tik nad tlemi ali tudi v zemlji. Vrsta je zelo agresivna do drugih mravelj, saj lahko iz bližine mravljišča odstranijo svoje tekmice. Člani kolonije se hranijo pretežno z mrtvimi živalmi, predvsem žuželkami, redko kakšno tudi uplenijo. V njihovih mravljiščih se pogosto naselijo gosenice nekaterih mravljiščarjev (Phengaris spp.).

 

Podobne vrste: oglatoglavka (Tetramorium impurum) - vrtna ušicerejka (Lasius niger).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti