Srednja valjarica* (Cylindromyia intermedia)

  • Domov
  • Srednja valjarica*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-15 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, odprte površine, grmovna mesta, ruderalne površine, sončna in topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, z dolgim, valjastim zadkom, ki ga mnogokrat držijo pokončno dvignjenega. Glava je svetla, s širokim črnim frontalnim pasom, oči so velike, rjavordeče, tipalnice so črne, betičaste, z nitastimi aristami. Oprsje in ščitek (scutellum) sta večinoma črnosiva, porasla s togimi, črnimi ščetinami, oprsje je sivkasto poprhnjeno. Na ščitku (scutellum) se na apikalnem delu nahajata 2 ščetini. Krila so prosojna, s temnejšim osrednjim in robnim delom, na bazalnem delu so rumenorjava, haltere (zakrnela krila) so bela, dokaj velika, pahljačasta, rjavkasto obrobljene. Zadek je podolgasto cilindrast, rdeč do oranžnorumen, zadnji del je črn (pogosto sivkasto obrobljen), na prvih dveh segmentih se nahaja kratka, črna, vzdolžna črta, na redko je porasel s togimi, črnimi ščetinami (diskalne ščetine niso prisotne). Noge so precej dolge, črne, porasle s togimi ščetinami, na zadnjih golenih so tako s sprednje, kot tudi z zadnje strani ščetine (prisotni sta 2 ventralni ščetini).

Mnoge vrste tega rodu so si med seboj zelo podobne, zato je določanje na terenu skoraj nemogoče.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do septembra, v sončnem vremenu radi posedajo po cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke so parazitske in zajedajo ličinke nekaterih ščitastih stenic (Pentatomidae). Ličinke živijo v gostitelju do spomladi, nato ga ubijejo in zapustijo ter se zabubijo v tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala valjarica* (Cylindromyia pusilla) - rdeča valjarica* (Cylindromyia bicolor) - ščetinasta valjarica* (Cylindromyia interrupta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti