Črnoprogasta čolnarka* (Sigara nigrolineata)

  • Domov
  • Črnoprogasta čolnarka*

Družina: veslavke (Corixidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6.5 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: manjše mlake, vodni jarki, mlakuže in kolesnice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je hidrodinamične oblike. Glava je široka, bledorumena, oči so velike, rdečerjave, frontalni del je pri samcih "ugreznjen". Oprsje je temno, s 7 do 9 prečnimi, ozkimi rumenimi črtami. Ščitek je podolgasto trikoten, temen s prečnimi rumenimi črtami. Pokrovke (korium) so prav tako črne s prečnimi, nekoliko valovitimi rumenimi črtami, opnasti del kril nima črt, ampak žagasto valovite, krajše lise. Stranski del zadka je v spodnjem delu črno lisast. Pala (lopatičasto preoblikovan del sprednjih stopalc) pri samcih ima le eno črto vzdolžnih pik, stopalca zadnjih nog so temno črtaste, njihov krempeljc je skoraj v celoti temen.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli in ličinke se prehranjujejo z algami in rastlinskim drobirjem. So dobri letalci in plavalci - plavajo s trebušno stranjo obrnjeno proti dnu, za razliko od podobnih hrbtoplovk (Notonecta)). Odrasli so aktivni večinoma skozi vso leto, nekatere vrste se parijo v spomladanskem času, nekatere kasneje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika čolnarka* (Sigara falleni) - šestčrtasta čolnarka* (Sigara dorsalis) - temnonoga veslavka* (Callicorixa praeusta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti