Dolgotipalčna travniška stenica* (Megaloceroea recticornis)

  • Domov
  • Dolgotipalčna travniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: različni travniki, obronki mejic in grmovnih mest, travnate ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, ozko podolgasto, večinoma svetlozeleno, redkeje rumenkastozeleno. Glava je ozko trikotno koničasta, s plitvim žlebom med očmi. Tipalnice so nitaste in zelo dolge, rumenkaste, 1. členek je skoraj tako dolg kot glava in oprsje, pokrit s kratkimi, temnimi ščetinami, zelenkast in je rahlo odebeljen. Oprsje je ozko trikotno, ob straneh ozko krilato razširjeno. Ščitek (scutellum) je ozko trikoten. Pokrovke so ozko podolgaste, večinoma s krepkejšimi žilami, ki so rahlo rjavkaste, opnasta krila so rjavkasta. Noge so zelenkaste, le členki stopalc so črnikasti, vitke in dolge, še posebej zadnja stegenca in goleni so precej dolge.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija do septembra, večinoma se zadržujejo na bilkah trav in cvetovih raznih cvetlic. Ličinke so zelenkaste z dvema rjavima pasovoma na oprsju. Prezimijo kot jajčeca.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): podolgasta travniška stenica* (Notostira elongata) - gladka travniška stenica* (Stenodema laevigata) - travniška stenica* (Trigonotylus spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti