Rdečerjava njivna pokalica* (Agriotes brevis)

  • Domov
  • Rdečerjava njivna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Agriotinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: travniki, travnate ruderalne površine, robovi žitnih njiv

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je valjasto, pretežno črnorjavo, robovi pokrovk so včasih široko rdečerjavo obrobljeni. Glava je usmerjena navzdol, zato skoraj skrita pod oprsje, tipalnice so rumenorjave, členki so rahlo trikotni. Oprsje je tako široko kot je dolgo, ob straneh rahlo zaobljeno in pri dnu podaljšano v kratka, kompaktna trna, pri glavi zoženo, poraslo s prileglimi dlakami, ki se proti spodnjemu delu oprsja usmerijo v sredino. Ščitek (scutellum) je razločen, vgreznjen, skoraj petkoten. Pokrovke so vsaj 3-krat tako dolge kot široke, proti dnu kiničasto zožene, enakomerno vzdolžno plitvo jamičaste, večinoma črnorjave, pogosto z rdečerjavim, širokim vzdolžnim robom. Noge so rumenorjave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija do avgusta. Pogosto se zadržujejo na bilkah trav, s katerimi se tudi hranijo, hranijo se tudi s pelodom. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami različnih trav.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): solatna njivna pokalica (Agriotes sputator) - širokovratna njivna pokalica* (Agriotes obscurus) - žitna njivna pokalica* (Agriotes ustulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti