Dvobarvna grizlica* (Athalia bicolor)

  • Domov
  • Dvobarvna grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Allantinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: travniki, obronki mejic, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava in oprsje sta bleščeče črni, zadek je oranžno rumen do rdečkast. Glava je dokaj široka, oči so velike, črne, čeljusti in pipalke so rumenkaste. Tipalnice so razločno členaste, črne, proti vrhu rahlo betičaste, 3. segment je mnogo daljši od ostalih. Oprsje je skoraj v celoti črno, le ob krilih je lahko oranžno, v osrednjem delu "grbasto" žlebasto. Krila so prosojna, krepko ožiljena, kostalna celica in pterostigma sta črni. Zadek je skoraj v celoti oranžnorumen, le 1. segment zadka je črn. Noge so skoraj v celoti rumene, le zadnje goleni so pri dnu črno pasaste, členki stopalc (večinoma srednjih in zadnjih nog) so prav tako črno pasasti.

Rod Athalia je zelo težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo nekje od maja do avgusta, hranijo se z nektarjem in pelodom. O ličinkah (pagosenicah) je zelo malo znanega, morda se prehranjujejo z zlatičevkami (Ranunculaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): srčasta grizlica* (Athalia cordata) - obročkasta grizlica* (Athalia circularis) - čeladničina grizlica* (Athalia scutellariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti