Čopasta čaplja (Ardeola ralloides)

  • Domov
  • Čopasta čaplja

Družina: čaplje (Ardeidae)

Red: veslonožci (Pelecaniformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 44-47 cm; razpon kril 80–92 cm

Razširjenost: zelo redko, poletni in zimski gost

Življenjski prostor: zamočvirjeni predeli večjih vodnih teles, npr. akumulacijskih jezer

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Splošno: pojavlja se predvsem na večjih zamočvirjenih predelih z gosto vodno vegetacijo in obrežnim trstičevjem. V Sloveniji velja za redkega poletnega in zimskega gosta, večinoma prezimuje v osrednji Afriki. V zadnjih letih se pojavlja tudi v SV Sloveniji. Hrani se v glavnem z manjšimi vodnimi nevretenčarji, dvoživkami in manjšimi ribami.

 

Odrasli osebki: sodijo med manjše vrste čapelj. Po glavi, prsih in hrbtu so rumenorjavi do kremastorjavi, z temnimi progami po glavi in vratu. Na vratu sta zelo dolga čopka, ki sta izrazitejša v času parjenja. Krila so snežno bela, predvsem v času parjenja jih pokrivajo rumenorjava dolga peresa. Bela sta tudi obrepni del trebuha ter rep. Kljun je raven, modrosiv s črno konico, izven sezone parjenja je baza kljuna rumenkasta. Noge so v času parjenja živo rdeče, izven paritvene sezone pa so zelenkasto rumene.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi v majhnih do srednje velikih kolonijah. Gnezdo si uredi iz suhih vejic, trstičevja in drugega rastlinskega gradiva, zgradi ga na obrežnih drevesih in grmih ali v trstičevju. Letno ima po 1 zarod, gnezdi nekje od maja do julija. Samica znese 4 do 6 modrozelenih jajc, ki jih s samcem izmenično vali nekje do 22 dni. Mladiči so gnezdomci in zanje skrbita oba starša. Mladostni osebki so bolj rjavkasti in izraziteje progasti, zato nekoliko spominjajo na bobnarico in mlade kvakače.

 

Oglašanje: večinoma se oglaša v času gnezdenja, rahlo krakajoče "kerr", "kerr".

 

Podobne vrste: kravja čaplja (Bubulcus ibis) - mladi kvakači (Nycticorax nycticorax) - čapljica (Ixobrychus minutus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti