Mušati robatec* (Issus muscaeformis)

  • Domov
  • Mušati robatec*

Družina: čokati škržatki (Issidae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: hrastovi gozdovi, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po širokih, skoraj plosko razprtih in delno grbastih pokrovkah, telo je večinoma sivorjavo obarvano, pokrovke so največkrat posejane s svetlejšimi lisami. Glava je z vrha "kladivasta", ploska, na spodnjem frontalnem delu je svetlo obrobljena, sicer nekoliko temnejša, oči so izrazito izbuljene. Oprsje je ozko, na zgornjem delu rahlo trikotno, sivkasto. Ščitek (scutellum) je ostro trikoten, lisast. Pokrovke so široko eliptične, krepko ožiljene, s temnejšimi in svetlejšimi predeli, v zgornjem delu sta ob šivu navadno po dve manjši svetli lisi, večja svetla lisa je v osrednjem subkostalnem delu in včasih so še svetle lise ali proge v spodnjem delu pokrovk. Noge so krepke, rumenorjave s stemnejšimi lisami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od začetka poletja do pozne jeseni. Njihov razvoj je vezan na hrastove sestoje, saj se ličinke v svojem stadiju hranijo z rastlinskimi sokovi na hrastovih listih, verjetno pa se hranijo tudi na listih drugih listavcev. Vrsta je nekoliko bolj termofilna.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hroščasti robatec (Issus coleoptratus) - mrežokrili robatec (Hysteropterum reticulatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti