Lisasta pisanica* (Graphomya maculata)

  • Domov
  • Lisasta pisanica*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, visoko steblikovje, sestoji kobulnic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glava je široka, svetla, s široko črno temensko črto, oči so rdeče, med seboj razmaknjene, svetlo obrobljene. Oprsje je sivobelo, s štirimi vzdolžnimi črnimi pasovi, ki so na suturalnem delu prekinjeni, na spodnjem delu je črna lisa, ki se nadaljuje na ščitek (scutellum). Ta je sivkast, z osrednjo trikotno črno liso in dvema manjšima stranskima pikama. Krila so prosojna. Zadek je sivkastobel, s črnimi vzdolžnimi lisami, ki tvorijo neizrazit "šahast" vzorec.

 

Samec: podoben samici, le da so oči zbližane in se skoraj stikajo. Oprsje je temnejše zaradi širših pasov, včasih skorj črno. Ščitek je zelo temen. Zadek je v sprednjem delu oranžnorjav, z vzdolžnim temnim pasom, v zadnjem delu je belkast s črnimi pikami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so so aktivni nekje od maja do oktobra, večinoma v sončnem in toplem vremenu. Spreletavajo se med cvetovi, kjer se hranijo z nektarjem, največkrat na velikih kobulnicah (Apiaceae). Ličinke so plenilske, živijo v blatnih lužah in med vlažnim odpadlim listjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala pisanica* (Graphomya minor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti