Zobčasta mravlja trepetavka* (Microdon devius)

  • Domov
  • Zobčasta mravlja trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Microdontinae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli in sončni predeli, grmovna mesta, obronki travnikov, robovi gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo kompaktni, čebeljeliki. Glava je precej široka, v frontalnem delu svetla, zaobljena, na temenu temna, oči so velike, rdečkastorjave, tipalnice so precej dolge in temne, bazalni členek je tako dolg kot preostali del, ariste so nitaste, enostavne. Oprsje je temno, z bronastim leskom, predvsem ob straneh poraslo z rumenorjavimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, bronast, na spodnjem robu z dvema stranskima zobcema in porasel z dolgimi, svetlimi dlakami. Krila so prosojna, krepko ožiljena, nekoliko krajša od zadka. Ta je široko trikoten do podolgast, na koncu pogosto navzdol upognjen, precej širok, temen, porasel z žametnimi svetlimi dlakami, ki tvorijo neizrazite pasove. Noge so krepke, stegenca so temna, ostali deli so rjavkasti, porasli s svetlimi dlakami.

Odrasli so zelo težavni za prepoznavanje! Za določitev vrste je velikokrat potrebna ličinka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se ne hranijo, njihovi ustni deli so delno zakrneli. Pojavljajo se od pozne pomladi do sredine poletja, večinoma v sončnih dneh. Ličinke so zelo nenavadne, "ščitaste", s ploskim trebušnim delom in zaobljenim zgornjim delom, niso segmentirane ampak je telo mrežasto, glava je zelo drobna, rdečkasta in koničasta, na zadnjem delu telesa sta dva manjša bradavičasta izrastka. Živijo v mravljiščih, kjer se verjetno prehranjujejo z odpadnim materialom, morda tudi z mravljimi jajci. Zaradi nenavadnega videza ličink in tudi odraslih živali jih nekateri uvrščajo v lastno družino Microdontidae.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasasta mravlja trepetavka* (Microdon analis) - rusodlakava mravlja trepetavka* (Microdon mutabilis) - velika mravlja trepetavka* (Microdon major).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti