Pisani ščitoprsec* (Stenolophus teutonus)

  • Domov
  • Pisani ščitoprsec*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: vlažni in močvirni predeli, vlažna ruderalna mesta, obronki njiv

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je bleščeče črna, naprej iztegnjena, čeljusti so rjavkaste, oči so izbočene, črne. Tipalnice so drobno členaste, prva dva členka sta rumenkasta, preostali so črni. Oprsje je široko diskasto zaokroženo, v spodnjem delu le rahlo zoženo, ob straneh fino izrobljeno in drobno jamičasto, bleščeče oranžnorumeno ali oranžnordeče. Pokrovke so podolgasto eliptične, v zgornjem delu rahlo usločene (ramenska dela zato ob straneh topo koničasta), v spodnjem topo koničasto zaokrožene, plitvo vzdolžno izbrazdane, v zgornjem delu s temnim trikotnim vzorcem, temna je tudi spodnja polovica, osrednji del je oranžnorumen do oranžnordeč. Noge so rumenkaste, pri samcih so členki sprednjih stopalc povečani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od konca aprila do začetka septembra, prezimijo, parijo se spomladi. Večinoma so vezani na bolj vlažna okolja, občasno se pojavljajo tudi na ruderalnih mestih in po njivah. Tako ličinke kot odrasli plenijo manjše žuželke in druge nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečerjavi ščitoprsec* (Stenolophus skrimshiranus) - rumenovrati pisani brzec* (Aucupalpus flavicollis) - žlahtni pisani brzec* (Aucupalpus elegans) - navadni sprehajač* (Badister bullatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti