Obrobljena listarica* (Tenthredo marginella incl. T. thompsoni)

  • Domov
  • Obrobljena listarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: travniki, grmovna mesta, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna črnobinini listarici* (Tenthredo scrophulariae). Glava je črna, čeljustni (mandibularni) in nadustno ploščični (klipeus) del sta rumena. Tipalnice so črne, bazalni členek je rumen. Oprsje je črno, v sprednjem delu se nahajata dve obstranski rumeni lisi (vejicati ali trikotni). Ščitek je črn, z rumeno liso na koncu, ki je po sredini večinoma razdeljena s črto. Krila so rahlo rjavkasta, na konicah zatemnjena, s krepko, svetlorjavo podolgasto pterostigmo ter krepkim kostalnim delom. Zadek je črn z rumenim pasom na 1. in 4. pasu, rumeni pas na 5. segmentu je na sredini pogosto prekinjen, končni segmenti zadka so prav tako rumeno pasasti. Noge so rumene s pretežno črnimi stegenci, črni so tudi členki stopalc ter pogostoma tudi spodnji del zadnjih goleni (lahko je tudi rdečkasto nadahnjen).

V Sloveniji se pojavlja tudi Thompsonova listarica* (Tenthredo thompsoni), ki se po zunanjih znakih od obrobljene listarice praktično ne razlikuje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo v avgustu in septembru. Pagosenice so po zgornji strani črnoosive, ob straneh bledo sivo modrikaste in posute s serijo večjih rumenih in manjših črnih pik. Glava je črnosiva. Hranijo se z listi in poganjki nekaterih ustnatic (Lamiaceae), kot so mete (Mentha spp.), dobra misel (Origanum vulgare) in kadulje (Salvia spp.) ter trpotcev (Plantago spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnobinina listarica* (Tenthredo scrophulariae) - krčnična listarica* (Tenthredo amoena) - listarica* (Tenthredo propinqua).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti