Puhasti mali plavač* (Hydroporus pubescens)

  • Domov
  • Puhasti mali plavač*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Hydroporinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.1-3.6 mm

Razširjenost: lokalno, redko

Življenjski prostor: manjše in plitve stoječe vode, mrtvice, vodni jarki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, proti koncu rahlo zoženo, zelo temno, pokrovke so gosto dlakave. Glava je drobna, črna, majša od širine oprsja. Tipalnice so nitaste, v bazalnem delu rumenkaste, sicer črne, 5. do 9. členek je rahlo odebeljen. Oprsje je v celoti črno, fino drobno in neizrazito jamičasto, proti glavi zoženo, sicer široko kot oprsje, na spodnjem robu s krpatim priveskom, ki spominja na ščitek. Pokrovke so skoraj 2/3 ravne, nato se zmerno zožijo, podobno kot oprsje neizrazito drobno jamičaste, pogosto z ozkim, oranžo- do rumenorjavim robom v zgornjem delu, ki včasih sega do konice pokrovk. Noge so vitke, rumenkaste (včasih s temnejšimi lisami), tarzalni členki sprednjih nog so bolj ali manj enaki.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta, prezimijo blizu vode. Navadno se zadržujejo med vodnim rastlinjem, kjer lovijo manjše vodne živali, hranijo se verjetno tudi z detritom. Ličinke so aktivne plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljenlo ime): črnikasti mali plavač* (Hydroporus nigrita) - črtasti mali plavač* (Hydroporus striola) - ploski mali plavač* (Hydroporus planus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti