Drobni razasti kozak* (Hydroglyphus geminus / Hydroglyphus pusillus)

  • Domov
  • Drobni razasti kozak*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Hydroporinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 1.8-2.3 mm

Razširjenost: lokalno, redko

Življenjski prostor: vodni jarki, kanali, mrtvice, manjše mlake, večje mlakuže

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, hidrodinamično. Glava je zaobljena, v celoti temna, oči so dokaj velike. Tipalnice so nitaste, spodnji členki so rumenkasti, zgornji so črnikasti. Oprsje je široko, ob robovih v zgornjem delu koničasto podaljšano, rumenkasto, večinoma s širokim temnim pasom v spodnjem delu, ki ne sega do stranskih robov in z dvema globljima razama v spodnjem delu. Pokrovke so ovalno podolgaste, proti dnu zožene, temne, fino drobno jamičaste in z dvema globljima razama, ki se stikata z razama na oprsju, tudi vzdolžni šiv je okrepljen in izbrazdan. Zelo značilen je rumen vzorec na zgornjem delu pokrovk, ki ga tvorijo široke vzdolžne črte, ki se med seboj lahko zlijejo v globoko nazobčano risbo, tudi konice pokrovk so pogosto rumeno obrobljene in lisaste. Noge so vitke, rumenkaste, sprednji in srednji par nog ima na stopalcih po 4 členke.

 

Obnašanje in razvoj: rod sodi med najmanjše kozake v Evropi. Vezani so na plitvejše in manjše stoječe vode, kjer se zadržujejo bodisi ob blatnem dnu ali med vodnimi rastlinami. Hranijo se verjetno z drobnimi vodnimi organizmi in z odmrlimi rastlinskimi ostanki ter algami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetločrtasti razasti kozak* (Hydroglyphus hamulatus) - številne druge vrste drobnih kozakov.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti