Navadna tribrazdnica* (Tricimba cincta)

  • Domov
  • Navadna tribrazdnica*

Družina: travne muhe (Chloropidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 1-3 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, grmovna mesta, obronki gozdov, cvetoči vrtovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo drobni, temno obarvani, zadek je večinoma svetlo pasast. Glava je široka, trapezasta, z zgornje strani ploska, temna, v sprednjem delu rjavkastorumena. Oči so rdečerjave, med seboj močno oddaljene. Tipalnice so drobne, betičaste, rumenkaste. Oprsje je precej široko, motno črno, s tremi vzdolžnimi brazdami, kratkodlakavo ali skoraj golo. Ščitek (scutellum) je motno črn, s parom subapikalnih ščetin. Krila so eliptična, prosojna, dobro ožiljena, s skoraj enostavnimi žilami. Zadek je jajčast, motno črn, večinoma svetlo pasast, s spodnje strani rumenkast. Noge so rumenkaste, stegenca so včasih zatemnjena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija do avgusta, pogosto se nahajajo na večjih socvetjih, kjer ližejo nektar. Občasno se spravijo tudi na poginule živali. Ličinke se razvijajo v bilkah različnih vrst trav, kjer se hranijo z rastlinskimi tkivi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna tribrazdnica* (Tricimba brunnicollis) - svetloglava tribrazdnica* (Tricimba humeralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti