Bleščeča črnoustka* (Melanostoma mellinum)

  • Domov
  • Bleščeča črnoustka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Bacchini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, obronki gozdov, mejice, grmovna mesta, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava v celoti in oprsje sta bleščeče črna z nekoliko bronastim ali zelenkastim leskom. Oči so temnordeče, pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene, pri njih je medočesni del nekoliko svetlejši. Tipalnice so betičaste, rumenkaste, po zgornji strani nekoliko temnejše. Oprsje je precej veliko, skoraj golo, prav tako ščitek (scutellum). Krila so ozka, ob mirovanju prekrivajo zadek, z nejasno, rahlo rjavkasto, ozko podaljšano pterostigmo. Zadek je črn, rahlo sploščen, proti sredini se nekoliko razširi, večinoma s po tremi pari rumenih in kvadratastih (pri samcih) oz. zaobljeno trikotnih lis (pri samicah) na 2. do 4. segmentu (redkeje tudi na 5.). Noge so vitke, rumenkaste, stegenca in stopalca so včasih nekoliko zatemnjena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprile vse do oktobra. Večinoma posedajo na cvetovih trav, kjer se hranijo s pelodom, hranijo se tudi z nektarjem. Ličinke verjetno živijo na tleh ali med odmrlim listjem, kjer se hranijo z drobnimi nevretenčarji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika črnoustka* (Melanostoma scalare) - dimastokrila boksarica* (Platycheirus clypeatus) - šestlisa boksarica* (Platycheirus scutatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti