Koprivov škržatek (Eupteryx urticae)

  • Domov
  • Koprivov škržatek

Družina: mali škržatki (Cicadellidae: Typhlocybinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi z bogato vegetacijo, gozdni robovi, njive in vrtovi s krompirjem

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po bledo rumenkastem telesu in temnih lisah ter vzorcu "peščene ure" na zgornji strani sprednjih pokrovk. Glava je rumenkasta z dvema velikima temnima lisama na temenskem delu. Oprsje je ozko kvadratasto, večinoma s temnima lisama v zgornjem delu in po dvema temnima lisama ob straneh v spodnjem delu (lise se včasih zlijejo, zelo redko manjkajo). Ščitek (scutellum) je trikoten, večinoma s po dvema temnima lisama na zgornjem delu, zato je spodnji del nekoliko jezičast. Krila so rumenkasta, včasih oranžno nadahnjena, z velikim nekoliko zabrisanimi lisami, predvsem izrazita je manjša submarginalna lisa v osrednjem delu. Noge so rumenkaste, zadnje goleni so temne in dolgo ščetinaste.

Zelo podobna je vrsta Eupteryx calcarata, ki pa se loči le po spolnem aparatu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do novembra. Prezimijo jajčeca. Večinoma se zadržujejo na listih kopriv (Urtica spp.), kjer sesajo sok iz listov, ki na mestih sesanja porumenijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): škržatek* (Eupteryx cyclops) - črnopikasti škržatek* (Eupteryx atropunctata) - zlati škržatek* (Eupteryx aurata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti