Javorjev japonski škržatek* (Japananus hyalinus)

  • Domov
  • Javorjev japonski škržatek*

Družina: mali škržatki (Cicadellidae: Deltocephalinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6.5 mm

Razširjenost: slabo poznana, verjetno lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni nasadi, prodajalne sadik z javorji

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po ploski in trikotno koničasto podaljšani glavi, ki je zelenkasto rumena. Oprsje je ozko kvadratasto, zelenkastorumeno v sprednjem delu in bledikasto v zadnjem delu. Ščitek (scutellum) je krepak, trikoten, z ostro prečno brazdo. Krila so prosojna z oranžnimi žilami, redko in raztreseno posuta z bledorjavkastimi lisami ter bolj ali manj izrazitimi prečnimi rjavimi ozkimi pasovi, na hrbtnem delu sta po dve "očesci". Zadek je temen z rumenimi pasovi. Noge so rumenkaste, zadnje goleni so porasle z dolgimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: tujerodna vrsta (izvor morda na Japonskem oz. v vzhodni Aziji), ki se je po svetu in tudi k nam razširila s trgovino z azijskimi vrstami javorjev (Acer spp.). Hranilne rastline ličink in odraslih so javorji. Samice odlagajo jajčeca v členke vejic, kjer prezimijo. Imajo eno generacijo na leto, pojavljajo se od poletja do pozne jeseni.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nekatere druge vrste ploskoglavih malih škržatkov (Deltocephalinae), ki pa nimajo "nosate" glave.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti