Krešičasti cvetojed* (Anthophagus caraboides)

  • Domov
  • Krešičasti cvetojed*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Omaliinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-5.5 mm

Razširjenost: slabo poznana, verjetno raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi z bogato vegetacijo, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pretežno rdečrjavo obarvani, glava in oprsje nekoliko temnejša in fino drobno jamičasta. Glava je tako široka kot oprsje, kratkodlakava, oči so nekoliko izbuljene, na temenu se nahajata dve ozki brazdi v katerih ležijo jamičaste, pikčastim očem podobne strukture. Tipalnice so nameščene na sprednjem delu glave, tik ob robu čeljusti, precej dolge, bazalni členek je največji, ostali so bolj ali manje enako veliki, rahlo plsoki, štrleče dlakavi. Oprsje je nekoliko srčasto, najširše tik ob sredini, na zgornjem in spodnjem delu zoženo, tako dolgo kot široko. Pokrovke so kvadrataste, proti dnu se nekoliko razširijo, v spodnjem delu ravno odrezane, ob straneh zaokrožene, rumenorjave, segajo nekje do polovice zadka. Ta je rumeno- do temnorjav, redko tudi črnikast. Noge so rjave, stegenca so kratka in krepka, goleni so dokaj dolge.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od sredine poletja do pozne jeseni. Večinma so nočno aktivni in se skrivajo na tleh, pogosto pa se zadržujejo tudi na cvetovih in listih, predvsem v bližini vode. Ličinke so črvaste oblike in so plenilke drobnih členonožcev. Razširjenost v Sloveniji in regiji je slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikčasti cvetojed* (Anthophagus punctatus) - okroglovrati cvetojed* (Anthophagus rotundicollis) - nekatere vrste iz rodu Lesteva, Anthobium.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti