Rdeči / črni lazar (Arion rufus, incl. A. ater)

  • Domov
  • Rdeči / črni lazar

Družina: lazarji (Arionidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 8-15 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, gozdovi, mejice, vrtovi, obdelane površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od večine "rdeče" oz. "živo oranžno" obarvanih lazarjev se vrsta zelo težko loči. Večinoma je telo živo rdeče ali oranžne barve (a tudi temnorjavo, črno in bledo oranžnorjavo), take barve je tudi rob noge (tudi pri temno obarvanih osebkih), brazdasto. Sedlo je fino drobno jamičasto, dihalna odprtina (pnevmostoma) se nahaja bližje glavi. Glava in tipalnice so večinoma temne. Spodnji del noge (podplat) je oranžnorumena. Slina je prosojna ali rumenkasta.

Taksonomsko gledano je "rdeči lazar" sicer samostojna vrsta, ki pa ji je zelo podoben črni lazar (Arion ater), s katerim se pogosto spari, zato obe vrsti mnogi obravnavajo kot konspecifični vrsti, združeni v en takson. Prav tako se rdeči lazar zelo težko razlikuje od španskega lazarja (A. vulgaris).

 

Obnašanje: ob nevarnosti se osebki pogosto pozibavajo sem ter tja (ena od značilnosti za prepoznavanje). Prehranjuje se z rastlinsko hrano, loti pa se tudi poginulih živali in gliv. Sicer podobno kot ostale vrste tega rodu. Vrsta je marsikje močno nazadovala na račun španskega lazarja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): španski lazar (Arion vulgaris) - zelenorobi lazar* (Arion flagellus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti